Vad är S-Amylas?
S-Amylas är ett enzym som huvudsakligen produceras av spottkörtlarna och bukspottkörteln. Dess främsta funktion är att bryta ner stärkelse till enklare sockerarter i matsmältningen. S-Amylas i blodet används som en diagnostisk markör vid misstanke om sjukdomar i dessa organ, men är inte specifik för bukspottkörteln eftersom både spottkörtlar och pankreas bidrar till dess nivåer i serum.
S-Amylas är kliniskt relevant vid misstanke om spottkörtelsjukdomar som sialoadenit och spottstenar, men används även vid utredning av akuta tillstånd i bukspottkörteln, även om andra tester som S-Pankreasamylas och S-Lipas är mer specifika för pankreassjukdom.
Vad kan ett förhöjt värde av S-Amylas bero på?
Förhöjda nivåer av S-Amylas kan indikera sjukdom i de organ där enzymet produceras, men kan även bero på andra tillstånd:
- Spottkörtelsjukdomar: Sialoadenit, spottkörteltumörer, spottstenar.
- Pankreassjukdomar: Akut pankreatit, pseudocystor, bukspottkörtelcancer.
- Andra tillstånd: Njursvikt (nedsatt eliminationsförmåga), makroamylasemi (bildning av stora amylas-komplex som stannar i blodet).
Vad kan ett lågt värde av S-Amylas innebära?
Låga nivåer av S-Amylas förekommer sällan men kan ses vid:
- Kronisk pankreatit: Minskad produktion av enzymer på grund av långvarig inflammation.
- Cystisk fibros: Försämrad exokrin funktion i pankreas.
- Svåra leverskador: Påverkan på kroppens omsättning av enzymer.
Klinisk relevans
Att mäta S-Amylas är särskilt användbart vid akuta tillstånd med smärtor i ansikte, munhåla eller övre delen av buken. För en mer specifik bedömning av bukspottkörtelns funktion kombineras analysen ofta med S-Pankreasamylas och S-Lipas. Det är viktigt att tolkningen görs i samband med kliniska symtom och eventuellt kompletteras med bilddiagnostik.
Referensintervall för S-Amylas
1–3 månader:
4 mån–3 år:
4–17 år: 0,35–1,25 µkat/L
≥18 år: 0,40–2,00 µkat/L
Observera att referensvärden kan variera något beroende på laboratorium.