✨Få 15% rabatt, ange kod NYSTART2025
Mb

P-Myoglobin

Myoglobin

Myoglobin är ett viktigt protein i kroppens muskler som spelar en avgörande roll för syretransport och muskelhälsa. Dess huvudsakliga uppgift är att säkerställa att musklerna har tillräckligt med syre för att fungera effektivt, särskilt under fysisk aktivitet.

Vad är Myoglobin?

Myoglobin är ett syrebindande protein som förekommer i både hjärt- och skelettmuskulatur. Det kan delvis jämföras med hemoglobin när det kommer till syretransporten i blodet men har en särskilt viktig roll i att snabbt lagra och frigöra syre direkt till musklerna under intensiv fysisk aktivitet. Myoglobin fungerar som en syredepå i musklerna vilket möjliggör en snabb syretillförsel när kroppen behöver det som mest. Detta protein är avgörande för att musklerna ska kunna upprätthålla en optimal syremättnad och motstå trötthet.

Myoglobin är också känt för sin förmåga att reagera på muskelskada. Vid skador på muskler, såsom hjärtinfarkt eller trauma mot skelettmuskulaturen kan även högre koncentrationer av myoglobin frigöras i blodomloppet. På grund av dess snabbhet att frisättas efter muskelskada är det även en av de tidigaste biomarkörerna att analysera för att indikera hjärtinfarkt, innan andra hjärtmarkörer som Troponin blir detekterbara.

Varför analyseras Myoglobin ?

Myoglobin används kliniskt för att bedöma muskelskada, särskilt vid misstänkt hjärtinfarkt. Ett förhöjt myoglobinvärde kan signalera en hjärtinfarkt eller annan muskelskada. Detta test används också för att övervaka personer med risk för rabdomyolys. Rabdomyolys är ett tillstånd där muskelvävnad bryts ner och stora mängder myoglobin frigörs som även kan resultera i en ökad belastning på njurarna. Således är myoglobintestet ett viktigt verktyg vid diagnos och övervakning av akuta tillstånd som kan innebära muskelskador.

Vad kan ett förhöjt värde av Myoglobin bero på?

Förhöjda myoglobinnivåer i blodet kan indikera muskelskada och har flera möjliga orsaker. Några av dessa är:

  • Hjärtinfarkt där skadade hjärtmuskler frisätter myoglobin tidigt i skadeförloppet, vilket gör det till en tidig biomarkör för hjärtinfarkt.
  • Rabdomyolys som kan uppstå vid allvarliga muskeltrauman, intensiv fysisk aktivitet eller vid vissa medicinska tillstånd och leder till att myoglobin frigörs i stora mängder, vilket kan skada njurarna.
  • Trauma eller muskelskada som exempelvis vid olyckor eller kraftigt fysiskt trauma, leder ofta till förhöjda nivåer av myoglobin i blodet.
  • Njurinsufficiens vid allvarlig muskelskada kan höga myoglobinnivåer påverka njurarnas förmåga att rena blodet, vilket kan vara allvarligt.

Vad kan ett lågt värde av Myoglobin bero på?

Låga nivåer av myoglobin är sällan kliniskt betydelsefulla och är vanligtvis normala. Då myoglobin huvudsakligen frisätts vid muskelskador, är låga värden en indikation på avsaknad av akut muskelskada eller hjärtinfarkt. Lågt myoglobin används därför inte som diagnostiskt verktyg, men normala värden kan vara ett tecken på att musklerna är oskadade.

Vad är referensintervallet för Myoglobin?

Referensintervallet för myoglobin varierar beroende på laboratoriemetod och individuella faktorer som ålder och kön. Generellt är normalvärdena för myoglobin i blodplasma för kvinnor mellan 0 och 60 mikrogram per liter (µg/L) och för män mellan 0 och 75 µg/L.

Tester som innehåller markören Myoglobin

Hjärt- och kärltester

Hjärt- och kärltester


Mb
  • Mäter nivån av myoglobin i blodet.
  • Ger insikt om muskel- och hjärtmuskelskador.
  • Kan tidigt indikera risk för hjärtinfarkt eller muskelskada.

289 kr