Vad är folat?
Folat är ett B-vitamin som är viktigt för cellernas tillväxt och funktion samt för produktionen av DNA och RNA. Dessutom är folat viktigt för blodbildning och för att förhindra utvecklingen av sjukdomar som neuralrörsdefekter hos fostret under graviditeten.
Varför analyserar man folat?
Folat analyseras ofta för att undersöka näringsstatus och för att identifiera eventuella folatbristtillstånd. En brist på folat kan leda till en mängd hälsoproblem som till exempel anemi och hjärnskador hos fostret under graviditet. Folatanalys är också användbar för att övervaka behandlingen av vissa sjukdomar, såsom anemi och inflammation, och för att bedöma effekten av folattillskott.
Vad kan ett lågt värde av folat betyda?
Ett lågt värde innebär en brist på folat och kan visas vid bristfällig kost, såsom malnutrition (speciellt hos äldre och vid missbruk av alkohol) och vid problem med absorptionen (till exempel vid celiaki och Crohns sjukdom).
Andra orsaker inkluderar ökad användning eller förlust (som under graviditet, hemolytisk anemi, myeloproliferativa tillstånd och kroniska inflammatoriska tillstånd) samt störningar i folatmetabolismen på grund av vissa mediciner (såsom antiepileptika och methotrexat).
Vad kan ett förhöjt folatvärde bero på?
Höga folatvärden kan ses vid substitutionsterapi med vitaminer och kan också förekomma som en "sekundär företeelse" till brist på vitamin B12 samt vid hemolys i samband med provtagning.
Folat och ferritin – samverkande relation för blodbildning
Folat och ferritin har en samverkande relation när det gäller blodbildning. Folat är en viktig beståndsdel i produktionen av röda blodkroppar, medan ferritin är ett protein som lagrar järn i kroppen och är nödvändigt för blodbildning. Ett bristande intag av folat kan leda till en minskning av antalet röda blodkroppar, medan en brist på ferritin kan leda till järnbristanemi. Både folat- och ferritinbrist kan leda till hälsoproblem, så det är viktigt att få tillräckliga mängder av både folat och järn från kosten.
Folat och vitamin B12 – viktiga tillsammans
Folat och vitamin B12 har en nära relation när det gäller blodbildning och produktionen av röda blodkroppar. Folat och vitamin B12 är båda viktiga för DNA-syntesen och är nödvändiga för cellernas tillväxt och funktion. Folat är nödvändigt för att omvandla en annan substans till den aktiva formen av vitamin B12, medan vitamin B12 är nödvändigt för att omvandla folat till dess aktiva form. Bristande intag av både folat och vitamin B12 kan leda till anemi och andra hälsoproblem. Därför är det viktigt att få tillräckliga mängder av både folat och vitamin B12 från kosten.
Folatbrist (folsyra)
Vid brist på folat (folsyra) kan blodbrist uppstå, detta då kroppen inte kan tillverka de röda blodkropparna på rätt sätt. Det är extra viktigt att få i sig rätt mängd folat/folsyra i blodet före och under de första veckorna av graviditeten då för låga halter ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Även risken för missfall ökas vid låga halter av folat.
Genom att äta mycket folatrik mat ger ingen risk att få i sig för mycket folat. Ett högt intag av folsyra genom till exempel kosttillskott kan dock orsaka svårigheter att symtom som uppkommer av brist på vitamin B12.
Så mycket folat behöver vi
För kvinnor i barnafödande ålder rekommenderas det dagliga intaget av folat till 300 mikrogram, för gravida och ammande gäller 500 mikrogram. Ungdomar över 14 år och vuxna rekommenderas 300 mikrogram. Se Livsmedelsverket för rekommendationer gällande barn. Många får idag i sig för lite folat genom maten, under en graviditet är det extra viktigt och därför rekommenderas folsyratillskott både innan och under graviditeten.
Folat i kosten
Kostkällor av folat inkluderar gröna bladgrönsaker, nötter, frukt och spannmål. Livsmedel som innehåller mycket folat är bönor, linser, kikärtor, olika kålsorter, mörkgröna bladgrönsaker, frukt och bär. Andra livsmedel som innehåller relativt mycket folat är till exempel filmjölk och yoghurt samt fullkornsprodukter.
Symptom på folat/folsyrabrist
- tungsveda
- sömnbesvär
- depression
- nedsatt kognition
- försämring av psykisk sjukdom
- parestesier (domningar, stickningar) i händer eller fötter