En graviditet är den biologiska process där en befruktad äggcell (zygot) utvecklas och växer i en kvinnas livmoder till ett embryo och sedan ett foster. Graviditeten är normalt den tidsperiod då ett nytt liv skapas och växer i en kvinnas kropp. Den börjar vanligtvis när en äggcell befruktas av en spermie och slutar med födelsen av ett barn.
Graviditeten varar normalt i cirka 40 veckor räknat från den första dagen av den senaste menstruationen. Den är uppdelad i tre trimestrar var och en med sina egna utvecklingsstadier och fysiologiska förändringar hos både modern och det växande fostret. Under graviditeten upplever kvinnor en mängd fysiska och hormonella förändringar och det är en period med stor betydelse och förberedelser för att välkomna ett nytt barn till världen.
Graviditet kan åtföljas av en mängd olika symtom och tecken även om de kan variera från person till person. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla gravida kvinnor upplever samma symtom och vissa kvinnor kan ha mycket milda eller inga symtom alls. Här är några vanliga symtom på graviditet:
Utebliven menstruation: En av de tidigaste och mest uppenbara indikationerna på graviditet är att menstruationen uteblir. Detta kan dock vara ett osäkert tecken för kvinnor med oregelbundna menstruationscykler.
Bröstförändringar: Många kvinnor upplever ömmande eller svullna bröst som ett tidigt tecken på graviditet. Bröstvårtorna kan också bli mörkare och mer känsliga.
Trötthet: Gravida kvinnor känner ofta en ökad trötthet under de första veckorna av graviditeten på grund av hormonella förändringar.
Illamående och kräkningar: Många kvinnor upplever morgonillamående även om det kan inträffa när som helst på dagen. Vissa kvinnor lider av allvarligt illamående, kallat hyperemesis gravidarum.
Frekvent urinering: En ökad mängd blod i kroppen under graviditeten kan leda till att blåsan fylls snabbare vilket resulterar i frekvent urinering.
Mataversioner och cravings: Många gravida kvinnor upplever en förändrad smak och aptit.
Förändringar i sinnesuppfattning: Gravida kvinnor kan uppleva ökad känslighet för lukt, smak och syn under graviditeten.
Förstoppning: Hormonella förändringar kan påverka tarmrörelserna och orsaka förstoppning.
Yrsel och svimning: Lågt blodtryck och ökad blodvolym kan orsaka yrsel eller svimning hos gravida kvinnor.
Följande trimestrar: Senare i graviditeten kan kvinnor uppleva ytterligare symtom som ryggsmärtor svullna fötter och anklar samt förvärkar och förändringar i fosterrörelser.
Det är viktigt att notera att dessa symtom inte är helt specifika för graviditet och kan förekomma av andra skäl. Om du misstänker att du kan vara gravid är det bäst att ta ett graviditetstest.
Om du upplever symtom på graviditet finns det olika sätt att hantera och lindra obehagen. Här är några tips för att hantera vanliga graviditetssymtom:
Morgonillamående: Ät små måltider flera gånger om dagen istället för stora måltider. Undvik starka dofter och mat som utlöser illamående. Prova ingefära i olika former, som te eller tuggummi eftersom det kan ha lindrande effekter.
Bröstömhet: Använd en bra stödjande behå. Varmt eller kallt omslag kan hjälpa lindra obehaget. Undvik att sova på magen.
Förstoppning: Ät en fiberrik kost med mycket frukt, grönsaker och fullkorn. Drick tillräckligt med vatten. Motionera regelbundet, om din läkare godkänner det.
Trötthet: Se till att få tillräckligt med vila och sömn. Försök att planera din dag för att inkludera korta vilotider.
Yrsel och svimning: Res dig långsamt upp från sittande eller liggande position för att undvika plötslig blodtrycksfall. Ät regelbundet för att hålla blodsockernivåerna stabila.
Förändrade sinnesuppfattningar: Undvik starka dofter om de utlöser obehag. Se till att vara i välventilerade områden om känsligheten för lukt är ett problem.
Det är viktigt att komma ihåg att om symtomen är allvarliga ihållande eller om du har några hälsobekymmer under graviditeten, bör du omedelbart rådfråga din läkare eller barnmorska.