Vad är amenorré?
Amenorré innebär att mensen uteblir helt. Det delas in i två huvudtyper, primär och sekundär amenorré. Så här särskiljer de sig:
- Primär amenorré: Mensen har aldrig kommit igång sedan puberteten. Detta definieras som att en person inte har fått sin första mens vid 16-årsåldern trots andra pubertetstecken. Det kan bero på medfödda tillstånd, hormonrubbningar eller kromosomavvikelser.
- Sekundär amenorré: Man har haft mens tidigare men den har sedan uteblivit i minst tre månader utan att man är gravid. Det är betydligt vanligare och kan bero på många olika faktorer som stress, kraftig viktminskning, intensiv träning, hormonella störningar eller sjukdomar.
En särskild typ av sekundär amenorré är hypotalamisk amenorré, som orsakas av att hypothalamus, ett område i hjärnan som styr hormonbalansen, sänker sin signalering. Faktorer som kan påverka att detta sker är till exempel:
- Kraftig viktnedgång
- Energiunderskott (t.ex. vid ätstörningar)
- Hård fysisk träning
- Psykologisk stress
Andra förändringar i menscykeln
Amenorré kan även förekomma tillsammans med andra problem och rubbningar med blödningar:
- Riklig mens (menorragi): Kan ibland ses innan mensen uteblir, till exempel vid myom, hormonobalanser eller sköldkörtelrubbningar.
- Mellanblödningar: Småblödningar mellan mensperioder kan tyda på hormonrubbningar, ägglossningsstörningar eller förändringar i livmoderslemhinnan.
- Långvarig mens: Menstruationer som pågår mer än 7 dagar kan ibland föregå amenorré och tyda på problem med ägglossningen eller livmoderslemhinnan.
Vanliga symtom vid amenorré
Förutom utebliven mens kan följande symtom förekomma, beroende på orsak:
- Humörsvängningar eller nedstämdhet
- Minskad sexlust
- Viktförändringar
- Akne eller ökad hårväxt
- Torra slemhinnor
- Värmevallningar (vid låg östrogennivå)
- Trötthet och energibrist
Vad kan man göra om man har amenorré?
Hur man behandlar beror på orsaken till amenorrén. I många fall går det att återfå mensen genom att:
- Återställa energibalansen (äta mer, minska träning)
- Minska stressnivåer
- Behandla bakomliggande sjukdomar (t.ex. PCOS, sköldkörtelrubbningar, prolaktinom)
- Reglera hormonnivåer med läkemedel
Hormonprover av FSH, LH, testosteron, TSH, fritt T4 och prolaktin, ultraljud av äggstockar och livmoder samt undersökning av viktiga näringsämnen som järn, D-vitamin och vitamin B12 m.fl är några utredningar man kan göra för att få insikt i sina värden som kan vara bidragande orsaker till utebliven mens och amenorrén.