Blodtrycket mäts med hjälp av en blodtrycksmätare och det varierar mellan olika individer och kan förändras under dygnet och i olika situationer. Om du har lågt blodtryck är det vanligare att du upplever blodtrycksfall. Det kan resultera i symptom som yrsel, känsla av att svimma eller i mer allvarliga fall faktiskt svimning. Dessa symtom inträffar ibland när du byter position från sittande till stående. Generellt sett är lågt blodtryck ofarligt och kräver sällan behandling.
Orsakerna till lågt blodtryck
Lågt blodtryck är vanligt förekommande och är ofta associerat med ålder. Det kan även orsakas av vätske- eller saltbrist. Andra möjliga orsaker inkluderar hjärtsjukdomar som minskad pumpfunktion vid hjärtsvikt eller neurologiska sjukdomar såsom Parkinsons sjukdom. En annan möjlig orsak till lågt blodtryck är nedsatt produktion av hormonet kortisol från binjurebarken. Dessa tillstånd kan också ge symtom som trötthet, illamående, kräkningar och fläckvisa hudförändringar. Det är värt att notera att vissa läkemedel kan också leda till lågt blodtryck.
Symtom vid lågt blodtryck kan inkluderar
När blodtrycket faller snabbt kan det resultera i yrsel.
Du kan känna dig svag och sakna energi.
Lågt blodtryck kan ibland orsaka illamående.
Känslan av att svimma kan uppstå vid lågt blodtryck.
Kroppens försök att öka blodgenomströmningen kan uttryckas genom hjärtklappning.
Behandling lågt blodtryck
Behandling av lågt blodtryck även känt som hypotoni kan variera beroende på de underliggande orsakerna och svårighetsgraden av tillståndet. Här är några vanliga behandlingsstrategier:
Ökad vätskeintag: Dricka tillräckligt med vatten kan hjälpa till att öka blodvolymen och därmed öka blodtrycket. Målet är att undvika uttorkning.
Salthaltig kost: En kost rik på natrium (salt) kan hjälpa till att öka blodtrycket. Dock bör detta göras med försiktighet och övervakas noggrant särskilt för personer med högt blodtryck eller njurproblem.
Kompressionsstrumpor: Kompressionsstrumpor som används på benen kan hjälpa till att förbättra cirkulationen och öka blodtrycket genom att förhindra blod från att ansamlas i benen.
Regelbunden motion: Regelbunden - lätt till måttlig fysisk aktivitet kan bidra till att öka blodtrycket genom att förbättra hjärtfunktionen och cirkulationen.
Läkemedel: I vissa fall kan läkaren ordinera läkemedel som ökar blodtrycket. Dessa läkemedel kan vara vasopressorer eller fludrokortison och de används vid svåra fall eller när andra behandlingsmetoder inte fungerar.
Måltidsfrekvens: Att äta mindre måltider med kortare mellanrum kan hjälpa till att stabilisera blodsockernivån och därmed minska risken för lågt blodtryck efter måltider.
Undvika utlösande faktorer: Om möjligt undvik att stå upp snabbt från sittande eller liggande läge eftersom detta kan leda till plötsligt blodtrycksfall. Försök att undvika alkohol och varma duschar som kan sänka blodtrycket.
Det är viktigt att behandlingen av lågt blodtryck skräddarsys för varje individ baserat på deras specifika hälsotillstånd och orsakerna till hypotoni. Rådgör alltid med en läkare för en noggrann diagnos och anpassad behandlingsplan.