Vanliga symtom på A-vitaminbrist
1. Nedsatt mörkerseende (nattblindhet)Ett av de mest kända symtomen på A-vitaminbrist är försämrad syn i mörka miljöer, ofta kallat nattblindhet. A-vitamin behövs för att producera rodopsin, ett pigment i ögat som är nödvändigt för att kunna se i svagt ljus. Vid brist kan du märka att din syn blir sämre i skymning och mörker.
2. Torra ögon och ökad risk för ögonproblemA-vitaminbrist kan leda till en ögonsjukdom som kallas xerofthalmia, där ögonen blir extremt torra och känsliga. Om tillståndet inte behandlas kan det leda till sår på hornhinnan och till och med blindhet. Ett annat tidigt tecken är Bitot-fläckar, vita, skumliknande fl äckar som kan utvecklas på ögonvitan.
3. Torr och skadad hudA-vitamin spelar en viktig roll i hudens återbildningsprocess. Vid brist kan huden bli torr, fjällande och benägen för sprickor och infektioner. Tillstånd som hyperkeratos, där huden förtjockas och blir grov, kan också uppstå vid A-vitaminbrist.
4. Försämrad immunfunktionA-vitamin stärker kroppens immunförsvar genom att stödja produktionen av vita blodkroppar, som hjälper till att bekämpa infektioner. Vid brist på A-vitamin blir kroppen mer mottaglig för infektioner, särskilt i luftvägarna och mag-tarmsystemet, vilket kan leda till oftare och mer långvariga sjukdomstillstånd.
5. Fördröjd sårläkningEftersom A-vitamin är viktigt för cellernas tillväxt och reparation, kan brist på det leda till att sår läker långsammare än normalt. Det kan också öka risken för hudinfektioner efter skador.
6. Tillväxtproblem hos barnA-vitamin är nödvändigt för normal tillväxt och utveckling hos barn. Brist på vitaminet kan leda till försämrad fysisk utveckling, både vad gäller längd och vikt.
Orsaker till A-vitaminbrist
- Bristande kost – detta är vanligare i låginkomstländer som saknar tillgång till livsmedel som innehåller vitaminet. I mer välutvecklade länder beror oftast detta på att kosten inte är varierad nog.
- Malabsorption – människor med sjukdomar som påverkar upptaget av fett i tarmen, såsom celiaki eller Crohns sjukdom, kan ha svårt att absorbera fettlösliga vitaminer, inklusive A-vitamin.
- Leverproblem – då A-vitamin lagras i levern kan sjukdomar som påverkar leverfunktionen bidra till A-vitaminbrist.
- Alkoholism – en kroniskt hög alkoholkonsumtion kan minska leverns förmåga att lagra och frisätta A-vitamin.
Så kan du förebygga A-vitaminbrist
Att förebygga A-vitaminbrist handlar kort och gott om att få i sig tillräckligt med vitaminet via kosten. De bästa källorna till A-vitamin är följande:
- Animaliska livsmedel som lever, fiskleverolja, ägg och berikade mejeriprodukter.
- Grönsaker och frukter som innehåller karotenoider, särskilt betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Exempel på dessa är morötter, sötpotatis, spenat och mango.
Trots att A-vitaminbrist är sällsynt i Sverige, finns det grupper som kan ha en högre risk att drabbas. Dessa är personer med tarmsjukdomar som påverkar fettupptaget, gravida och ammande kvinnor med högt näringsbehov, barn och äldre med begränsad kostvariation samt alkoholmissbrukare.
Så behandlas A-vitaminbristA-vitaminbrist behandlas genom att öka intaget av A-vitaminrika livsmedel, som lever, ägg och grönsaker med betakaroten, eller genom att ta A-vitamintillskott under medicinsk övervakning för att undvika förgiftning. Här kan du läsa mer om A-vitamin genom tillskott och förgiftning.
Så får du koll på dina A-vitaminnivåer
Stämmer symtomen in på dig ovan? Då kan det vara bra att genomföra ett blodprov som testar dina A-vitaminnviåer, läs mer om A-vitamintest här.