Glukos är ett av de vanligaste blodproven vid utredning av diabetes och förekommer i många olika hälsokontroller. Personer som har diagnostiserats med diabetes mäter regelbundet glukoshalten själva med en så kallad blodsockermätare.
Att ha för mycket eller för lite glukos i blodet kan betyda att det finns en avvikelse som behöver följas upp. Genom att kontrollera din glukoshalt (blodsocker) så kan du få svar på om du har diabetes eller om du löper en risk att få det.
Syfte med glukosanalys
Glukosprov är en central blodanalys för att diagnostisera och övervaka diabetes. Analysen ger viktig information om glukosnivåerna i blodet vilket hjälper till att fastställa om en person lider av diabetes. Testet är ofta motiverat av specifika symtom eller riskfaktorer som indikerar på diabetes och det används för att bestämma sjukdomens art och för att följa upp behandlingseffekter hos personer som redan behandlar sin diabetes.
Vad innebär förhöjda glukosvärden?
Ett förhöjt glukosvärde efter en period av fasta kan indikera diabetes. En måttlig ökning kan vara ett tecken på prediabetes, där kroppens förmåga att producera eller svara på insulin är nedsatt, men ännu inte i den grad att det klassificeras som diabetes. Förhöjda glukosvärden kan också orsakas av andra medicinska tillstånd som stress, bukspottkörtelcancer, levercirros, och andra sjukdomar.
Är låga glukosvärden farliga?
När blodsockernivåerna blir för låga får kroppens organ inte den energi de behöver för att fungera ordentligt vilket gör tillståndet potentiellt farligt. Låga glukosvärden, kända som hypoglykemi kan vara farliga och kräver omedelbar uppmärksamhet. Hypoglykemi uppstår ofta som en biverkning av mediciner som används för att sänka blodsockret hos diabetiker. Symtom på hypoglykemi inkluderar svettningar, darrningar, förvirring, irritabilitet och i allvarliga fall även medvetslöshet eller kramper, vilket kan vara livshotande om det inte behandlas snabbt.
För personer utan diabetes är hypoglykemi mindre vanligt men det kan inträffa till följd av andra medicinska tillstånd som lever- eller njursjukdomar. Vissa hormonella brister kan också leda till låga blodsockernivåer.