Hematokrit, även känd som erytrocytvolymfraktion (EVF), är ett mått på volymen av röda blodkroppar i ditt blod. Det uttrycks vanligtvis som en procentandel av den totala volymen av ditt blod. Röda blodkroppar är ansvariga för att transportera syre genom hela kroppen, så hematokritnivån kan ge viktig information om din allmänna hälsa och kondition.
Hematokritvärden kan variera av olika anledningar, och både låga och höga värden kan indikera olika hälsotillstånd eller påverkningar. Här är en översikt över möjliga orsaker till låga och höga hematokritvärden.
Låga hematokritvärden (anemi):
- Järnbristanemi en vanlig orsak till låga hematokritvärden är brist på järn, vilket kan påverka produktionen av röda blodkroppar och därmed minska hematokritnivåerna.
- Vitamin B12-brist brist på vitamin B12 kan påverka produktionen av röda blodkroppar och leda till låga hematokritvärden.
- Folsyrabrist låga nivåer av folsyra kan också påverka produktionen av röda blodkroppar och bidra till anemi.
Kronisk sjukdom: Vissa kroniska sjukdomar, som kronisk njursjukdom eller inflammatoriska sjukdomar, kan minska produktionen av röda blodkroppar.
Höga hematokritvärden (polycytemi):
- Dehydrering låg vätskenivå i kroppen kan leda till koncentrationen av röda blodkroppar ökar, vilket resulterar i höga hematokritvärden.
- Lungsjukdomar Vissa lungsjukdomar kan påverka syreupptaget och leda till en ökad produktion av röda blodkroppar.
- Höghöjdsträning Vistelse på hög höjd kan öka produktionen av röda blodkroppar som svar på minskad syrgasnivå.
- Kronisk hjärt- och lungsjukdom: vissa hjärt- och lungsjukdomar kan öka produktionen av röda blodkroppar för att kompensera för nedsatt syretransport.
Notera att vi rekommenderar att du testar ditt hematokritvärde i samband med andra blodvärden, till exempel din blodstatus i syfte att få en bättre övergripande blodbild.