Vad är progesteron och varför är det viktigt?
Hälsotest för biomarkören progesteron som är ett kvinnligt könshormon som förekommer naturligt i kroppen och som har påverkan för din fertilitet samt ägglossning. Testet ger dig mer insikt om din fertilitet och kan hjälpa dig att identifiera optimala tidpunkt för befruktning.
Progresterontestet genomförs främst för att identifiera om en ägglossning skett och ger dig en bild av hur din progesteronproduktion ser ut. Progesteronnivåerna stiger efter ägglossningen och förblir höga under den andra halvan av menstruationscykeln. Genom att mäta progesteronnivån i blodet kan man därigenom avgöra om ägglossning har skett och när det har skett.
Progesterontest vid hormonella rubbningar och fertilitetsproblem
Progesteron kan också analyseras för att utreda eventuella hormonella rubbningar som exempelvis polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), endometrios eller infertilitet. Genom att mäta progesteron tillsammans med andra hormoner som tillexempel östradiol (Östrogen).
Vad betyder gulkroppshormon och hur påverkar det graviditeten?
Progesteron kallas även för gulkroppshormon eftersom det produceras av gulkroppen (corpus luteum) i äggstockarna strax efter ägglossning. Progesteronets primära funktion är att förbereda livmoderslemhinnan för en eventuell graviditet genom att göra den tjockare och mer mottaglig för en befruktad äggcell. Om ingen befruktning sker, sjunker progesteronnivåerna, vilket leder till att livmoderslemhinnan stöts bort och menstruationen inleds.
Dina progesteronnivåer varierar under menstruationscykeln
Under menstruationscykeln varierar progesteronnivåerna naturligt. I follikelfasen, det vill säga perioden från menstruationens början fram till ägglossningen, är progesteronnivåerna låga. Efter ägglossningen går cykeln in i lutealfasen, då gulkroppen börjar producera mer progesteron, vilket får nivåerna att stiga. Höga progesteronnivåer i lutealfasen är ett tecken på att ägglossning har skett och att kroppen är redo för en eventuell graviditet.
Progesteronets betydelse under graviditeten
Vid graviditet fortsätter progesteronproduktionen, först av gulkroppen och senare av moderkakan, för att stödja livmoderslemhinnan och förhindra menstruation. Om progesteronnivåerna är för låga under tidig graviditet kan det öka risken för missfall. Därför används progesterontester även inom fertilitetsutredningar och vid utvärdering av hormonella obalanser.
Varför ska du testa ditt progesteron?
Att analysera progesteronnivåerna i blodet är ett viktigt steg för dig som vill förstå hur din kropp fungerar hormonellt – särskilt i samband med fertilitetsplanering eller hormonella besvär. Progesteron är ett nyckelhormon som styr den andra halvan av menstruationscykeln (lutealfasen) och förbereder kroppen för en möjlig graviditet. Ett test kan visa om du haft ägglossning, och om din gulkropp producerar tillräckligt med progesteron för att stödja en befruktning.
Progesteronanalys rekommenderas ofta vid oregelbunden mens, svårigheter att bli gravid, eller vid misstanke om tillstånd som lutealfasdefekt – en hormonell obalans där kroppen inte producerar tillräckligt med progesteron efter ägglossning. Det kan innebära att livmoderslemhinnan inte blir tillräckligt mottaglig för en befruktad äggcell, vilket påverkar fertiliteten.
Blodprov för progesteron är också aktuellt om du genomgår fertilitetsbehandling eller vill följa upp en hormonell terapi. Genom att få insikt i dina progesteronnivåer får du värdefull information som kan ligga till grund för medicinska beslut, behandling eller livsstilsförändringar.