Testosteron är ett könshormon och produceras av både män och kvinnor och är viktig då den påverkar ben- och muskelmassa, hur fett lagras i kroppen och produktionen av röda blodkroppar. Testosteron påverkar även vår könsdrift, vid för lågt värde av testosteron kan besvär som minskad, eller ingen, sexlust uppstå.
Låga nivåer av testosteron är förknippade med låg energi, minskad sexlust, och kan påverka sömnen samt ge upphov till frustration. Testosteron kan även påverkas vid höga nivåer av fysisk och mental stress. Genom att testa dig får du koll på dina värden och om du ev. ligger i zonen för testosteronbrist, så kallad hypogonadism.
Är du intresserad av dina testosteronnivå?
Oavsett om du bara är intresserad av ditt nuvarande testosteronvärde eller om du vill du ha en indikation på om eventuella symtom kan vara relaterade till testosteronbrist så är du välkommen att beställa en provtagning. Redan efter några minuter efter genomfört köp så kan du aktivera din remiss och besöka en av våra mottagningar för att lämna ditt blodprov.
Analys på ackrediterat laboratorium
Oavsett vart du väljer att lämna ditt blodprov så skickas ditt prov för analys till ett ackrediterat laboratorium.
Vad är normala testosteronnivåer?
I enlighet med de referensintervallen som används inom sjukvården i Sverige så ska testosteronnivån i blodet för en frisk individ normalt ligga mellan ca 12 till 35 nmol/l. Intervallet är relativt brett men medelvärdet för män som testat sig hos oss ligger på 17,37 nmol/l. Notera att testosteronnivåerna kan variera upp till trettio procent över dygnet där högre nivåer vanligtvis uppmätts på morgonen. Dessa variationer är mest påtagliga hos yngre män och tenderar att jämnas ut med åldern. Eftersom referensvärdena för testosteron är baserade på morgonvärdena, är det viktigt att ta blodprovet på morgonen om man vill mäta sitt testosteron.
Det är också viktigt att förstå att normalnivån av testosteron kan variera avsevärt mellan friska individer i samma ålder. Den nivå som är normal för en person behöver alltså inte vara normal för en annan. Vid medicinsk bedömning baseras därför utvärderingen främst på symtom. Vid symtom på testosteronbrist och ett samtidigt lågt testosteronvärde kan vidare utredning och eventuell behandling övervägas.